Uscarea plantelor medicinale

Uscarea plantelor medicinale

Recoltare înainte de înflorire. Dacă ați recoltat tot sezonul, plantele, probabil, nu au avut o sansa de a face flori. Dar plante nou-venite 1_15vor începe să scadă cand vremea se raceste, astfel încât la sfârșitul verii este un moment bun pentru a începe uscarii de ierburi.

Pentru iarna se face o provizie nu excesiv de mare de ierburi. In acest scop, trebuie sa le culegem in perioada continutului cel mai mare de substante active, astfel:

  • La FLORI aceasta este la inceputul perioadei de inflorire.
  • La FRUNZE, inainte si dupa perioada de inflorire.
  • RADACINILE sunt scoase din pamant la inceputul primaverii sau toamna.
  • FRUCTELE se culeg in perioada coacerii.

Este bine a respecta urmatoarele reguli:
1.Sa nu se adune decat plante sanatoase, curate, fara insecte !
2.Sa se culeaga plantele in zilele insorite, in stare uscata, atunci cand roua s-a dus.

Plantele nu se spala inainte de a fi puse la uscat, dar se taie marunt. Ceea ce s-a cules se aseaza afanat pe bucati de carpa sau hartie netiparita si se usuca la umbra sau in incaperi aerisite, calduroase (poduri) cat se poate de repede. Pentru radacini, scoarte sau portiuni foarte zemoase ale plantelor este adesea indicata o uscare cu caldura artificiala. Temperatura nu are voie sa depaseasca 35 grade Celsius. Radacinile care sunt spalate temeinic, vascul si pufulita ar fi bine sa fie taiate inainte de uscare.
Numai plantele foarte bine uscate pot fi pastrate pentru iarna. Cele mai indicate in acest scop sunt borcanele sau cutiile de carton ce pot fi inchise. A se evita recipientele din plastic si cutiile din tabla ! Plantele ar trebui ferite de lumina (a se folosi borcane colorate, cele verzi sunt cele mai bune).
Aprovizionati-va doar pentru o singura iarna! Plantele isi pierd cu timpul forta tamaduitoare. Fiecare an ne binecuvanteaza cu o noua generatie de plante.

Uscarea artificială se realizează în funcţie de produsul vegetal în uscătorii speciale, unde este reglată temperatura în funcţie de compoziţia principiilor active. temperatura de uscare este de 40-50 de grade Celsius, rareori 60-70 de grade Celsius, iar pentru plantele cu ulei volatil este de 30-35 de grade Celsius.

 

Conservarea se face în spaţii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constantă şi iluminare indirectă. În timpul depozitării, produsele vegetale nu rămân într-o stare inertă, ele suferind o serie de procese biochimice şi transofmrări. Temperatura şi umiditatea sunt factorii care favorizează degradarea principiilor active. Aerul şi iluminarea reprezintă doi factori importanţi cu privire la conservare, sub influenţa lor principiile active suferă reacţii de hidroliză, oxidare şi enzimatice. Poluarea microbiană şi fungică reprezintă pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active.

Uscarea ierburilor cu  aer  nu este doar cea mai simplă și mai puțin costisitoare metoda de a se usca ierburi proaspete, dar acest proces de uscare lentă, de asemenea, nu epuizeaza ierburile de uleiurile  lor. Acest proces funcționează cel mai bine cu plante aromatice, care nu au un conținut ridicat de umiditate.