Urzica

2_07Din cauza aspectului sau urzica ne tine la distanta, cu toate ca este o plata curativa de a radacina si pana la flori. Inca din antichitate urzca se bucura de multa apreciere si este folosita si in medicina neconventionala.

Datorita substantelor sale active, urzica este de mare ajutor in cloroze, anemii si alte boli grave ale sangelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucemiei. 



Proprietati terapeutice ale urzicilor

Celor care sufera de orice fel de alergie, le este recomandat sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata. Aceasta planta anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. De asemenea, urzica poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata. Urzica este un diuretic. Ajuta corpul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar si pietrele de rinichi. Totodata, poate scadea tensiunea si usura sindromul premenstrual.

Obiceiul antic de a te lovi cu urzici are o explicatie plauzibila. Aparent, planta contine antihistaminice si antiinflamatoare naturale. Se credea ca frunzele intepatoare ajuta patrunderea acestor substante in locurile afectate.

 

Beneficii multiple ale urzicilor

Urzica este recunoscuta pentru actiunea ei benefica asupra organismului uman, si anume:

  • Vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
  • Elimina starea de anemie.
  • Actioneaza bactericid, limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea.
  • Urzicile stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Totodata, stimuleaza peristaltismul intestinal (miscarile tubului digestiv provocate de musculatura acestuia) si digestia. Urzicile sunt benefice in combaterea problemelor digestive, precum diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Actioneaza impotriva viermilor intestinali.
  • Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele.
  • Scade glucoza in sange.
  • Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile. Influenteaza favorabil reumatismul si guta.
  • Urzicile sunt tonic capilar si combat matreata.

Asigurati-va ca purtati manusi cand culegeti urzicile. Tepii plantei contin histamine care provoaca durere pentru cateva ore.

 

Ceaiul de urzici scade glicemia

Ceaiul de urzica are o influenta pozitiva asupra pancreasului scazand nivelul glicemiei. Acesta vindeca bolile si inflamatiile, precum si retentia urinara. Urzica are in acelasi tim si un efect laxativ si este recomadata sub forma de ceai pentru curele de primavara si in tratamentele medicale neconventionale.