Teiul

1_11Teiul este o planta care are numeroase specii ca Tilia si lime tree. Poate fi folosit in medicina alternativa pentru a trata variate probleme de sanatate. Florile din doua tipuri de tei, Tilia cordata si Tilia platyphyllos, sunt folosite de foarte mult timp ca tratament in problemele nervoase si de anxietate legate de indigestie, batai de inima neregulate si stari de voma.

Florile de tei au in compozitie un anumit tip de zahar (care deosebeste acest ceai de restul prin dulceata sa naturala), acid galic si catecol, precum si ulei esential numit farnesol, care confera plantelor proprietati neurosedative si antispastice, reducand inflamatiile de la nivelul aparatului respirator si fiind astfel de mare ajutor celor care sufera de viroze sau raceli.

Datorita substantelor active din planta, ceaiul de tei este folosit ca sedativ usor si este recomandat sa fie baut cu 30 de minute inainte de culcare, in special in cazul persoanelor care se confrunta cu tulburari de somn si stari de nervozitate si anxietate.

In primul rand, trebuie sa stiti ca florile de tei si ceaiul obtinut din acestea au numeroase virtuti terapeutice care pot ajuta la ameliorarea a numeroase probleme de sanatate.

Teiul contine substante mucilaginoase, o cantitate mica de ulei volatil, flavonoide, gume, tanin, zahar, colina si acetilcolina. In uleiul volatil se gaseste un alcool alifatic - farnesolul - care imprima florilor de tei mirosul placut caracteristic.

Trei specii de tei prezinta interes terapeutic la noi. Teiul rosu este cel mai raspandit in tara noastra. Creste pe solurile brune si este o specie de semiumbra. Teiul alb are pretentii mai ridicate fata de temperatura, fiind destul de rezistent la seceta. Teiul cu frunza mare este mai rar, mai pretentios fata de caldura si lumina. Se intalneste la limita dintre campie si deal, pe soluri fertile.

Teiul are actiune sudorifica, antitermica, emolienta si expectoranta. Se recomanda in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite, deoarece stimuleaza transpiratia si ajuta la scaderea febrei. De asemenea, florile de tei (datorita mucilagiilor) reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. Continutul de ulei volatil confera florilor de tei proprietati neurosedative si antispastice, fiind utilizate ca sedative in insomnii, stari anxioase si iritabilitate. Intern, planta se utilizeaza sub forma de infuzie: o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se beau 3-4 ceaiuri caldute pe zi indulcite cu miere de albine. Pentru efectul sedativ, se bea o cana cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Teiul traieste in zone cu climat temperat. Apar sub foma unor copaci foiosi care isi pierd frunzele iarna si care cresc pana la inaltimea de 90 de picioare traind aproximativ 1000 de ani. In functie de specie, mirosul poate fi mai intens sau mai putin intens. Florile uscate sunt lipicioase, moi si dulci, iar fructele sunt usoare si dulci. Ceaiul de tei are un gust bun, datorat in parte de substantele aromatice si volatile pe care le contin florile.