Rolul mdicinii complementare sau alternative este definit ca diagnoza, tratamentul si/sau prevenirea anumitor afectiuni prin alte metode decat cele folosite de medicina clasica. Medicina alternativa este compusa din numeroase practici si tehnici, atat cu rol terapeutic cat si cu rold de diagnoza.
Medicina complementara, pe care unii o denumesc: alternativa, naturista, holistica, integrativa, s.a., isi are originea in etnoiatria (medicina populara) diverselor popoare. Americanii au dat denumirea de medicina complementara si alternativa (complementary and alternative medicine – C.A.M.), denumirea care a prins si in Europa, in ultimii ani. Metodele traditionale, traiesc in ultimele decenii, o adevarata renastere la nivel mondial, ele fiind recunoscute de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceste metode vin sa completeze arsenalul terapeutic modern cu noi valente si posibilitati, care alaturi de medicina alopatica, bazata pe medicamentele de sinteza, intregeste medicina zilelor noastre.
Metodele complementare, “au trecut proba aspra a timpului”, cum spunea renumitul medic si publicist Arcadie Percek. Multe din metodele complementare, au o existenta multimilenara si aici amintim: ayurveda, stravechea medicina indiana, care are peste 5000 de ani de existenta sau acupunctura, originara din China, veche de peste 3500 de ani, sau fitoterapia si apiterapia, care sunt legate de inceputurile existentei umane pe Terra. In mileniul III, asistam la o reevaluare a metodelor terapeutice traditionale, care sa adaptat cerintelor stiintifice specifice zilelor noastre si au fost acceptate de lumea medicala.
Intr-o societete tot mai orientata catre performanta, in care speranta de viata este in continua crestere si populatia devine din ce in ce mai in varsta se pune problema sanatatii sub tot mai multe aspecte.
Din punctul de vedere al angajatorului care are nevoie de angajati sanatosi si eficienti, din punctul de vedere al angajatului: doreste sa–si gaseasca resurse fizice si psihice sa se poata bucura si de viata de dupa slujba. Din punctul tuturor de vedere: ne dorim cu totii o calitate a vietii cat mai buna.
Medicina preventiva descrie trei stadii:
- Preventia primara - care se concentreaza asupra factorilor de risc, prevenind instalarea bolii si crescand rezistenta organismului la boala;
- Preventia secundara – care se confunda cu tratamentul bolii per se -;
- Preventia tertiara – limiteaza consecintele fizice si sociale ale bolii simptomatice - trateaza complicatiile bolii principale.
Diversitatea culturala in medicina alternative este foarte importanta. Pentru sanatatea publica, practica si cercetarea sunt domenii mai complexe pe cand in medicina alternative se imbina remediile traditionale cu cunostiintele tehnice.