In zonele tropicale si ecuatoriale cand oamenii au nevoie de medicamente folosesc de obicei plante fara sa le stocheze sau prelucreze, gasind-le pur si simplu in natura. In tarile foarte calde sau foarte reci se folosesc plante conservate, pentru a putea fi folosite si mai tarziu.
In tarile moderne chiar daca nu e necesara prelucrarea plantelor acestea sunt oricum preparate in diverse forme si pastrate.
Cataplasma este un preparat de consistenta moale, care se obtine din planta macinata, amestecata cu apa pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta se pune intre doua bucati de panza și se aplica pe locul afectat. Cataplasmele se pot realiza cu apa rece (cataplasma de muștar) sau cu apa fierbinte (cataplasma de in).
Tinctura se obtine prin tratarea plantelor maruntite cu alcool de diferite concentratii. Tincturile sunt solutii extractive alcoolice, mai concentrate in principii active decat infuziile. Se administreaza intern, in putina apa sau ceai sau pe zahar.
Siropurile sunt solutii extractive apoase la care se adauga zahar (640 g de zahar la 360 ml de lichid). in general siropurile se prepara dizolvand zaharul intr-o solutie ce contine substantele active ale plantei. Apoi preparatul se fierbe in baie de abur sau direct pe foc, conform timpului indicat in reteta. Siropurile se prepara in vase smaltuite. Se strecoara fierbinti prin tifon, direct in sticle uscate, de capacitate mica. Dopurile se fierb in prealabil și se fixeaza imediat ce sticlele au fost umplute. Apoi se pastreaza la rece.
Vinurile se prepara prin macerarea plantelor maruntite, folosindu-se 30 - 40 g de planta pentru un litru de vin vechi de buna calitate. Macerarea se face la temperatura camerei. Dupa 7 - 8 zile se strecoara. Se lasa 24 de ore, apoi se filtreaza printr-o panza deasa sau printr-un filtru de hartie. Se adauga zahar dupa gust și se completeaza cu vin pana la un litru.
Oteturile aromatice se prepara prin macerarea plantelor maruntite cu otet de vin, la temperatura camerei, timp de 7 - 8 zile. Dupa trecerea acestui timp intregul continut se strecoara printr-o panza deasa, apoi se completeaza cu lichid. Pentru prepararea oteturilor aromatice se folosesc plante in proportie de 5 - 10 g la 100 ml de otet. Se intrebuinteaza numai extern.
Uleiurile medicinale se obtin prin macerarea plantelor in ulei, timp de 4 - 6 saptamani. Peste plantele maruntite se adauga ulei la temperatura camerei (este mai indicat cel de porumb sau de masline). Sticla se tine intr-un loc racoros și intunecat, astupata cu un dop de pluta. O data la 2 - 3 zile se agita preparatul, iar dupa 3 saptamani se strecoara. Se pastreaza in sticle de culoare inchisa, ferite de caldura sau lumina.
Compnentele uleiurilor esentiale sunt glicerine solubile: glicerina poate fi folosita intr-o forma dizolvata dar procesul este mai simplu cu uleiuri vegetale ca cele din nuca de cocos, masline, alune dulci sau migdale. Prepararea finala ofera un nou ulei aromatic. Uleiul contine in mare parte ulei esential dar si componente liposolubile.