Pasi pentru un ceai bun

1_13O ceasca de ceai fierbinte bine facuta poate incalzi inima roicarui iubitor de ceai, dar un ceai amar poate fi neplacut si dezamagitor. O abordarea constiincioasa poate maximiza aroma si beneficiile oferite de ceaiul pe care il faceti.

Pntru un ceai mai bun puteti urma sfaturile de mai jos.

  • Pastreaza frunzele de ceai la loc uscat si intunecat! Orice strop de umezeala le schimba gustul.
  • Depoziteaza frunzele de ceai intr-un recipient etans, din aluminiu, nu in pungi de plastic sau recipiente din sticla! In aluminiu, nu exista nici o posibilitate sa se „contamineze“ de aroma altor alimente sau condimente.
  • Lasa ceaiul sa se raceasca pana devine acceptabil pentru piele inainte sa torni miere in el! Altfel, aceasta devine toxica si isi pierde proprietatile.
  • Incalzeste ceainicul cu apa inainte sa adaugi frunzele!
  • Cand pui apa fierbinte, toarn-o de jur imprejurul frunzelor adunate movilita pe fundul ceainicului, ca sa inmoaie treptat! Astfel, nu „sperii ceaiul“, vorba chinezilor.
  • Nu turna apa de sus in vas, pentru ca va ingloba prea mult aer, iar asta diminueaza aroma ceaiului!
  • Adauga o lingurita cu frunze de ceai la o ceasca de apa.
  • Cu cat frunzele de ceai sunt mai mici, cu atat vor sta la infuzat mai putin timp.
  • Alege un ceainic din portelan ca sa verifici taria ceaiului: taninul va pata interiorul alb al vasului.
  • Evita sa folosesti instrumente de metal la prepararea ceaiului (ibric, lingurita etc.). In bucataria chinezeasca, atingerea alimentelor cu metalul („chi metalic“) este un lucru rau.

Plantele proaspete sunt mai atractive si sunt mai aromate. Principala diferenta intre plantele proaspete si cele uscate consta in continutul lor in apa.

 

Frunza cu frunza, plantele retin la suprafata lor fitochimicalele chiar si dupa ce au fost uscate o perioada. Deoarece din plantele uscate s-a inlaturat apa, fitochimicalele sunt mult mai concentrate.

 

In timp ce plantele proaspete contin aproximativ 80% apa, la cele uscate acest procent este de 20%. Deci, gram pe gram, plantele uscate au mai multa putere, iar cand le adaugi in apa, multe dintre fitochimicale se elibereaza in ceai.

De obicei, pentru prepararea unei retete de ceai medicinal se presupune existenta plantelor medicinale uscate. Daca ai plante proaspete, va trebui sa folosesti o cantitate de 4 ori mai mare decat iti cere reteta pentru a obtine un ceai cu acceasi tarie.

Scoateți frunzele de ceai din oala (dacă aveți un filtru sau infuser) sau turnati lichidul într-un alt vas cu un filtru pentru a prinde orice frunze de ceai. Frunzele care raman in apa pot da un gust amar.