Orezul

1_12Orezul inainte de fi un produs foarte bun pentru diete este folosit in medicina ca remediu popular.

Este un produs impotrva gastritelor. Oreuzul este bogat in fibre. Fibrele amestecate cu apa au proprietati diuretice si protejeaza mucoasele de factorii nocivi. Apa rezultata in urma fierberii orezului ajuta la calmarea unei mucoase iritate, si de aceea este foarte bun pentru cazul pancreatitelor, gastritelor sau durerilor de stomac.

O singura ceasca de orez brun asigura aproape intregul necesar zilnic de mangan, care contribuie la productia de energie din proteine si carbohidrati si la sinteza acizilor grasi importanti pentru sistemul nervos. Manganul intra in compozitia unei enzime antioxidante care ofera protectie impotriva radicalilor liberi.

Cerealele integrale printre care si orezul brun contribuie la pastrarea unei greutati corporale optime datorita continutului de fibre care ajuta la o buna digestie, elimina grasimile in exces si mentine senzatia de satietate.

Prin continutul ridicat de fibre, orezul brun impiedica absorbtia colesterolului in tractul digestiv, avand un efect de reglare a colesterolului si crestere a colesterolului bun. Orizanolul este substanta cu proprietati hipocolesterolemiante care se regaseste in orezul brun, avand capacitatea de a reduce absorbtia grasimilor in organism.

Orezul are proprietati nutritive ce ajuta sanatatea. Orezul este un aliment de baza cu multe variante: orez alb, orez integral, orez brun, salbatic, s.a. Orezul brun sau simplu are proprietati nutritive benefice organismului si poate face parte dintr-o dieta sanatoasa daca il gatim intr-un mod sanatos. Caracteristicile benefice pentru sănătate ale orezului decorticat sunt redate de proprietăţi precum acelea ca, la fiecare 100g, acesta conţine 7g de proteine (de la 6,63% până la maximum 9,85%), 86.6g de glucide (în special amidon in proportie de aprox. 80%) şi 0.8g de lipide.

Glucidele sunt reprezentate de amidon (aflat intr-un procent mare in interiorul boabelor de cereale), de celuloza si hemiceluloza (aflate in straturile de invelis de unde sunt indepartate o data cu taratele). Orezul contine cea mai mare cantitate de amidon dintre toate cerealele.

Orezul, in special cel bogat in fibre este cel care faciliteaza tranzitul intestinal. Oricum, prepararea apei de orez are afect benefic in mai multe circumstante decat orezul in sine. Pentru a prepara acest remediu se va fierbe orezul in apa, o treime orez si restul apa, pentru 15 minute, urmand ca apa sa fie strecurata si racita. Lichidul obtinut se bea.