Homeopatia

1_06Homeopatia este un sistem apartinand medicinii care implica tratarea individului cu substante foarte diluate, sau sub forma de capsule destinate sa sustina organismul si sistemul imunitar. Bazandu-se pe simptomele specifice un homeopat va oferi cel mai bun tratament.

Homeopatia este o forma a medicinei alternative, in care medicii trateaza pacientii cu preparate foarte diluate despre care se crede ca provoca oameniilor sanatosi simptome similare cu cele prezentate de catre pacient. Comunitatea stiintifica din Marea Britanie considera homeopatia la fel de eficace ca un placebo.

Remediile homeopate sunt substante diluate si dinamizate prescrise dupa legea similitudinii in doze de obicei infinitezimale. Farmacopeea franceza defineste medicamentele homeopate ca preparate obtinute prin metoda dilutiilor succesive. Dintre formele cele mai des intalnite sunt:

  • Tincturile primare
  • Solutiile
  • Solutiile oftalmice
  • Solutiile injectabile
  • Unguentele
  • Supozitoarele
  • Trituratiile
  • Tabletele
  • Globulele

Tincturile primare se definesc ca preparate lichide extractive rezultate din amestecarea sucului proaspat presat din plante cu alcool sau prin extractie din plante, parti de plante proaspete sau uscate.

Solutiile sunt preparate obtinute prin dizolvarea substantelor medicamentoase in solventi adecvati. in functie de solventul utilizat la preparare pot fi apoase sau hidroalcoolice.

Homeopatia ia in considerare totalitatea caracteristicilor individuale ale pacientului, analizand simptomele bolii in contextul starii generale a organismului. Tine cont de caracterul particular si de conditiile de ameliorare si agravare a simptomelor bolnavului, de reactiile la extremele de temperatura, la schimbarile vremii, de modificarile apetitului si setei, de eventualele tulburari digestive, transpiratie, tulburari ale somnului si tulburari psihoemotionale (fobii, frici, emotivitate, iritabilitate)

In alegerea unui remediu au o mare importanta simptomele mentale care insotesc starea de boala, atitudinea pacientului fata de boala, anumite dorinte sau aversiuni care se pot manifesta in cadrul bolii si care sunt specifice bolnavului.

Totalitatea acestor caracteristici specifice fiecarui individ in parte, definesc tabloul patologic al acestuia, care este unic si diferit de cel al altor indivizi. Astfel, prescrierea tratamentului homeopatic se face individualizat, fiecare pacient primind un singur remediu la un moment dat, care este cel mai indicat conform starii sale din acel moment. Din aceasta reiese faptul ca homeopatia trateaza bolnavi si nu boli. Diferiti pacienti care au acelasi diagnostic alopatic (de exemplu ulcer gastric) vor fi tratati cu remedii diferite.

Homeopatia functioneaza uneori pe principiul cui pe cui se scoate, ceea ce inseamna ca uneori o substanta care poate avea efecte negative, luata in doze mici poate avea efecte benefice. De exemplu, excesul de cafea poate cauza insomnii si agitatie, dar, in medicina homeopata, cafeaua poate fi folosita pentru a trata oamenii cu astfel de probleme.