Gemoterapia

2_04Gemoterapia face parte din medicina care foloseste ca principale remedii pe cele facute din plante, si tesut embrionar de la mai multi copaci si tufisuri, dar si din parti reproducatoare ca achenele si semintele, si tesut tanar ca mladitele si coaja mladitelor. In doua situatii remediile sunt facute din frunze.

Gemoterapia este noua fitoterapie care utilizeaza tesuturile embrionare ale plantelor (aflate in faza de diviziune celulara), numite si tesuturi meristematice sau meristeme, pentru detoxifiere celulara si implicit pentru refacerea functionalitatii celulare.

Tesuturi vegetale embrionare: muguri, mladite, amenti, radicele, seva,etc.

Remediile se gasesc sub forma de gemoderivate, solutii formate din apa, glicerina si alcool, in care sunt macerate diferite plante. Gemoterapia le pastreaza nealterate proprietatile, astfel plantele au efecte puternice, asemanatoare medicamentelor, fara sa produca insa efectele secundare pe care le au medicamentele de sinteza.

Extractele din muguri si mladite au ca prim efect detoxifierea si drenajul, apoi tonifierea organismului, amplificarea relaxarii si a imunitatii, eliminarea stresului si a oboselii, vitaminizarea si remineralizarea organismului. Cu toate acestea, actiunea terapeutica a extractelor de muguri in organismul uman nu este elucidata pe deplin; se stiu inca foarte putine despre modul concret prin care actioneaza aceste extracte naturale. S-au remarcat mai multe directii de actiune: prin efect asemanator hormonilor, numit si efect cortizon-like (extractele din mugurii si mladitele de stejar, coacaz negru, zmeur, rozmarin, etc.), altele regleaza secretia de insulina, stimuleaza imunitatea, alte extracte au o actiune de echilibrare psiho-mentala (extractele de tei, paducel, smochin), etc.

In urma tratamentelor cu gemoderivate, s-a constatat ca organismul uman este receptiv la aceste substante naturale, care sunt extrase prin metode blânde, ce modifica structura naturala a mugurilor cât mai putin. Putem avea astfel acces la enzime, minerale, vitamine, factori de crestere etc de origine naturala si foarte benefici.

Toti mugurii si tesuturile embrionare care s-au dovedit a fi experimental active în provocarea unei stimulari celulare au demonstrat ca ar putea favoriza vindecarea în unele afectiuni inflamatorii locale cu caracter localizat si tendinta la cronicizare.

Dr. Pol Henry, parintele gemoterapiei moderne, arata ca „pe planul reactiei imunitare mamiferele poseda o aparare constituita din trei bariere: bariera celulelor microfage, bariera celulelor macrofage si bariera celulelor limfo-plasmo-monocitare”.

Remediile in gemoterapie sunt folosite in primul rand pentru tratamente hormonale si cardiologice si pentru drenarea organelor, impreuna cu tratamentul homeopatic. Primul rol in tratamentele neuropatice bazate pe plante il are detoxifierea organismului, si a tesuturilor care au acumulat diverse substante daunatoare datorita functionarii gresite a proceselor de eliminare, substante acumulate datorita poluarii, dietelor necorespunzatoare si stilului de viata modern.