Fitoterapia este studiul folosirii extractelor naturale ca medicamentele din plante si ceaiurile. Fitoterapia difera de farmacologia derivata din plante. Cum standardele farmaceutice implica ransformarea plantelor prin numeroase procese chimice, pe cand fitoterapia are ca scop conservarea proprietatilor plantelor prin intervenirea asupra lor cu cat mai putine procese chimice si de prelucrare.
Maceratul. Tehnica se bazeaza pe extractia principiului sau grupului de principii active folosindu-se dizolvanti ca apa, vinul, alcoolul, otetul sau uleiul. impreuna cu principiul activ al plantei se extrag si unele substante secundare, care au proprietatea de a mari efectul terapeutic al plantelor.
Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simpla si mai utilizata de a extrage substantele active din plantele medicinale. Infuzia se obtine din mentinerea plantei medicinale in contact cu apa clocotita timp de 15 minute. intr-un vas smaltuit sau de portelan se pun 1 - 2 lingurite din planta maruntita, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa 15 minute. Dupa aceea ceaiul se strecoara si se indulceste. Unele plante se prepara numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate disparea. Este cazul florilor de musetel, de tei, al frunzelor de menta sau de roinita.
Decoctul este procedeul prin care planta se amesteca cu cantitatea indicata de apa rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoara fierbinte si se completeaza cu apa calda, cât este necesar. Frunzele, florile si planta intreaga se fierb 10 - 15 minute, iar cojile si radacinile se fierb 30 - 40 de minute. Dupa fierbere decoctul se strecoara. Prin decoct se prepara plantele a caror consistenta este lemnoasa.
Maceratul se foloseste la prepararea extractelor apoase, vinurilor, tincturilor si oteturilor medicinale, pentru ca unele principii active se extrag printr-un contact mai indelungat cu dizolvantul. Unele plante, ca radacina de nalba sau semintele de in, se prepara numai prin macerare cu apa rece, fara a se fierbe. Plantele maruntite ce urmeaza a fi macerate cu apa se spala in prealabil. Maceratul se prepara cu apa la temperatura camerei (15 - 25 de grade). in timpul extragerii, lichidul se agita de câteva ori. Dupa trecerea timpului indicat, maceratul se strecoara prin tifon. Preparatul se consuma in timp de 24 de ore si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa.
Multe plante au proprietati pozitive asupra sanatatii umane dupa cum au dovedit diversele teste, in timp ce studiile pentru alte plante au obtinut rezultate negative. Un mare numar de plante pot cauza efecte secundare. Astfel de ierburi sunt folosite in doze mici dupa o anumita formula.