Ierburile proaspete sunt in general preferate, dar ierburile uscate functioneaza bine in scopuri medicinale. De fapt, principiile active ale unei plante sunt uneori mai mari in urma procesului de uscare. Acest lucru funcționează foarte bine, deoarece plantele nu cresc întotdeauna bine în lunile reci de iarnă, atunci când de multe ori avem nevoie pentru a le folosi mai frecvent.
Cumpara intotdeauna plante medicinale de calitate, in cantitati mici. Chiar daca sunt depozitate corespunzator, cantitatile mari de plante medicinale se pot deteriora daca nu sunt folosite la timp. Ai grija sa cumperi plantele medicinale de la un magazin specializat, cu produse in care poti avea incredere. De asemenea, ai grija si la diferentele mari de preturi. Acest lucru indica o calitate foarte proasta, iar produsul pe care il cumperi poate contine si alte ingrediente.
Depoziteaza plantele medicinale la intuneric. Lumina este nociva atat pentru plantele proaspete, cat si pentru cele uscate. Deterioreaza rapid calitatea ierburilor, care nu mai au aceleasi efecte benefice. De asemenea, lumina poate cauza diferite schimbari chimice care pot fi toxice pentru om. Pe langa pastrarea plantelor medicinale in locuri intunecoase, este indicat sa le depozitezi si in recipiente din sticla inchisa la culoare. Aceste recipiente impiedica penetrarea razelor de soare.
Testeaza prospetimea plantelor medicinale. Chiar daca depozitezi plantele medicinale corect, acest lucru nu inseamna ca plantele vor avea o durata de viata nelimitata. Plantele medicinale potente au o culoare mai intensa si un parfum mai puternic. Daca observi ca plantele tale medicinale se ofilesc si isi schimba culoarea, este timpul sa le arunci. De asemenea, daca nu mai au un miros puternic, cu siguranta au expirat.
Durata uscării naturale este în funcție de anotimp și de părțile supuse uscării. De exemplu, în timpul verii variază de la 3-7 zile pentru frunze și ierburi, la 20-30 de zile pentru rădăcini sau scoarțe groase. Oricum, putem recunoaște dacă planta este uscată corespunzător sau nu. Dacă sunt bine uscate, frunzele, ierburile, florile, se sfărâmă între degete cu mici trosnituri. Fructele uscate pot fi si ele sfărâmate iar când sunt mișcate și se lovesc unele de altele produc un zgomot caracteristic, sec. Scoarțele și rădăcinile sunt uscate dacă la îndoire se rup cu zgomot.
Plantele medicinale nu se păstrează în pungi de hârtie sau în cutii de carton. Se vor depozita în cămări, adică în locuri neîncălzite și uscate, cu temperaturi relativ constante, ferite de acțiunea directă a luminii. Pe fiecare pungă se scrie citeț denumirea plantei, a părții recoltate și data recoltării.
Ierburile de asemenea, trebuie să fie recoltate înainte de a începe înfloritul. Odată ce o planta incepe sa infloreasca se pregătește pentru reproducere și toată energia va intra în acest proces. Aceasta utilizează o parte din componentele benefice ale plantelor.