Brusturele

2_08Brusturele este o planta relativ inalt ce poate ajunge pana la 2 metri inaltime. Are frunze mari, care alterneaza, frunzele bazale apar in rpimul an sub forma triunghiulara, ovala sau cordata, avand margini intregi, cu un petiol lung. Datorita beneficiilor pe care le ofera brusturele este foarte de s folosit in medicina neconventionala.

Florile sunt tubulate de culoare mov-violet, cu antere și stamine concrescute și grupate în calatidii globulare, care formează un corimb. Acestea apar la mijlocul verii. Calatidiile sunt înconjurate de un involucru format din numeroase bractee, fiecare curbată sub forma unui cârlig, permițând să se agațe de blana animalelor și să fie cărate pe distanțe mari. Fructele sunt achene; cu o lungime de cca 6 mm, comprimate, cu papusuri scurte.

Rizomul este scurt, cărnos, continuat cu o rădăcina pivotantă lungă de până la 50 cm lungime, de culoare brun-cenușie. Tulpina este cilindrică, cu șanțuri longitudinale, ramificată, acoperită cu peri.

Factorul curativ: radacinile

Afectiuni pentru care se recomanda: diabet; calculoza biliara; raceala; gripa; acnee; furunculoza; eczeme uscate; tenuri grase (seboreice).

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Brusture (lat. Arctium Lappa), denumiri alternative: caftalan, ciulin, lipan.

Scurta descriere:

Specie erbacee bianuala, in primul an are numai frunze foarte mari in rozeta pornind direct din radacina, iar in al doilea an tulpini florifere puternice, la baza cu frunze mai mari in rozeta, iar pe tulpina mai mici; florile sunt de culoare purpurie, grupate si avand tepi cu varful intors.

Calitati curative si actiune farmaceutica:

Inulina, ulei volatil, saruri de potasiu, acid cafeic, vitamine din grupa B.

Depurativ, hipoglicemiant, coleretic-colagog, tonic capilar, dezinfectant.

Recomandari pentru tratamente din medicina neconventionala sau pentru tratamente naturiste:

- suc din radacini pentru intarirea radacinilor

Pielea capului se frictioneaza energic cu suc, de doua-trei ori pe saptamana.

- decoct din radacina pe uz intern, impotriva calculozei biliare, dischineziei, afectiunilor renale

Lichidul se bea caldut in 3-4 reprize in decursul unei zile.

- decoct din radacina pentru uz extern, pentru dezinfectare (dermatoze - acnee, furunculoza, seboree, plagi infectate), si igiena si fortifierea parului.

Se foloseste in aplicatii locale sub forma de comprese.

Preparare

Suc

Toamna tarziu sau la inceputul primaverii se scot din pamant radacini de brusture de un an, se spala si se stoarce sucul. Toate acestea trebuie facute foarte repede, pentru ca atat radacinile, cat si sucul se oxideaza si se innegresc foarte repede. De asemenea, sucul proaspat de radacini de brusture poate fi amestecat (in proportii egale) cu vodca, in cazul acesta rezistand mai mult. Inainte de intrebuintare, amestecul se combina in proportii egale cu apa.

Decoct

Reteta 1 - uz intern

- 2 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa clocotita; se continua fierberea inca 2 minute la foc scazut, apoi se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa 15 minute.

Reteta 2 - uz extern

- 4 linguri de radacina maruntita la 500 ml de apa, se prepara in acelasi mod ca si pentru uz intern.

Neavand niciun efect advers brusturele aste o planta folosita de practicantii medicinei alternative sau neconventionale deoarece nu supune pacientul la riscuri.