Acupunctura este o metoda de insanatosire a organismului originara in China si datand de acum 100 de ani. Este considerata a fi o metoda spirituala prin care se trateaza afectiunile organismului. Inventatorii acupuncturii cred ca energia este canalizata gresit atunci cand canalele energetice sunt perturbate, iar acupunctura poate repara aceste canale.
Organismul uman poate fi privit astazi atat din punct de vedere fizic cat și energetic. Ceea ce este mai important constituie faptul ca polul științific incearca și reușește sa explice polul mistic, altfel spus emisfera stanga se pune de acord cu emisfera dreapta rezultand o analiza completa holistica a unui caz clinic.
Scheletul energetic al corpului omenesc il formeaza meridianele principale, meridianele secundare, formand impreuna un sistem complex;
-meridianele principale
-meridianele secundare: distincte, tendino-musculare, extraordinare, Lo-longitudinale, Lo-transversale, Lo-profunde.
Acupunctura echilibreaza energia la nivel de loji energetice de organ obținandu-se rezultate bune in: tulburari ale sistemului nervos (anxietate, insomnie-hipersomnie, nevroza, stari depresive, sindrom parkinsonian, migrena, cefalee, hiperhidroza, nevralgie de trigemen, nevralgie intercostala, paralizie faciala periferica, spasm facial), tulburarile aparatului respirator (infecții respiratorii recidivante, bronșite recurente, astm bronsic), tulburari digestive (gastrita, ulcer gastric și duodenal, colecistita, dischinezia biliara, ciroza hepatica, intestin iritabil, hemoroizi, alergie, sughițul), tulburari cardio-vasculare (hipertensiunea arteriala, insuficiența circulatorie periferica, arteriopatii periferice), afecțiuni urogenitale (cistite repetate, litiaza urinara, tulburari de dinamica sexuala la barbați, sterilitate masculina, sterilitate la femei, tulburari menstruale, fibrom uterin, scaderea libidoului), afecțiuni endocrino-metabolice (diabet zaharat, disfuncția glandei tiroide, tulburari de menopauza), afecțini ORL, oftalmologice, etc.
Acupunctura este, inainte de toate, o medicina preventiva, care permite tratarea unui numar important de afectiuni: disfunctiii ale digestiei, dureri de cap, dureri de spate, probleme dermatologice, cum este, de pilda, psoriazisul. Dar ea nu trateaza doar durerea in sine, ci ne permite si sa prevenim aparitia unor boli. Medicina chineza este foarte putin cunoscuta, desi este extrem de eficienta in tratarea stresului. Este o medicina care isi are propriul loc in lume.
Acupunctura este recomandata tuturor. Este un procedeu medical ce se adreseaza preventiei, deci nu trebuie sa se astepte imbolnavirea. Este indicata cel putin o sedinta pe sezon, in perioada deplinei sanatati, in perioada de schimbare a anotimpurilor, deoarece organismul este dezechilibrat si organele sunt slabite. Se poate recurge la acupunctura si pentru afectiuni mai grave, dar acest lucru trebuie facut in anumite limite.
Este important de stiut ca tratamentul prin acupunctura nu a fost dovedit complet inca, de asemenea se stiu si efectelor secundare care pot fi foarte daunatoare. Este indicat sa se faca cercetare inainte de a incepe un astfel de tratament.