In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane aleg sa se indrepte, atunci cand sufera de vreo afectiune, catre medicina neconventionala. Chiar daca tendinta inclina spre obisnuitele pastile cumparate din farmacii, cu un elan extraordinar vin din spate remediile alternative pe care le gasim in, din ce in ce mai numeroasele, magazine naturiste.
Astazi, medicina traditionala incearca sa isi pastreze pozitia in fata celei naturiste, iar despre acest subiect parerile sunt extrem de impartite si controversate. Vizita la medic in vederea obtinerii unei retete a fost inlocuita treptat de drumul catre farmaciile naturiste, care elibereaza produse pentru o gama larga de afectiuni: de la banalele dureri de cap si pana la bolile cronice. Bineinteles, efectul asteptat atat din partea unuia, cat si din partea celuilalt tip de medicina este vindecarea. In contextul medicinei complementare nu intra doar produsele pe baza de plante, ci si practici si terapii. Aceste doctorii nu sunt intotdeauna testate in prealabil - din punct de vedere stiintific, insa biologic ele s-au adeverit a fi o alternativa mai sanatoasa si mai putin costisitoare a medicinei conventionale.
Intre medicina alternativa si cea complementara exista diferente, insa si foarte multe puncte comune. In timp ce prima da oamenilor posibilitatea de a alege, de a avea o alta alternativa, dupa cum ne putem da seana si din numele ei, in timp ce medicina complementara vine ca o completare a medicinei traditionale, acestea intamplandu-se concomitent. Obsaervam, deci, o diferenta majora, insa si puncte comune privitoare la produsele naturiste pe care aceste tipuri de medicina le propun. Ca exemplu practic, putem lua boala secolului: cancerul. In cazul in care ne aflam in pozitia de a suferi de aceasta boala tragica putem opta fie pentru medicina traditionala care recomanda chirurgia, bineinteles, acolo unde se poate, si sedintele de chimioterapie sau pentru medicina alternativa, remedii naturiste, un stil de viata sanatos, un somn odihnitor si pe cat se poate lipsa stresului. Printre parcticile acesteia din urma regasim homeopatia, yoga, acupunctura, aromaterapia si altele.
Sa ne aplecam asupra aromaterapiei si sa inteleg cum functioneaza aceasta. Pentru inceput, poate cel mai important aspect al acestei fitoterapii, este acela ca ea se defasoara folosind uleiuri esentiale si distilari ale unor plante. Substantele folosite, in cantitati necorespunzatoare pot dauna, motiv pentru care un specialist in aromaterapie este extrem de prudent si atent.
Spre deosebire de medicina conventionala, care utilizeaza moleculele de sinteza ale antiinflamatoarelor, ale antiviralelor, ale antimicoticelor s.a.m.d., aceasta practica foloseste moleculele unor plante care si-au dovedit beneficiile de-a lungul timpului, pentru anumite afectiuni. Aceste molecule sunt naturale si aromatice, volatile, ele fiind produse de toate componentele unei vegetale. Uleiurile esentiale pe care le putem achizitiona din comert nu sunt altceva decat extractii din glandele plantelor, realizate prin distilare. Aceste uleiuri, delog grase, contrar asteptarilor, permit pielii sa le absoarba si trateaza, astfel, numeroase afectiuni ca: febra, gripa, herpesul, nevralgiile dentare si durerile de cap, tulburarile nervoase ca insomniile, depresia, anxietatea, boli de circulatie, respiratorii sau de digestie, probleme create de menstruatie, menopauza si multe altele, dar si in cazul unor arsuri, unor dureri musculare, unor candidoze.
Aromaterapia nu se foloseste in cazul in care sunteti insarcinata si nici in randul bebelusilor, se administreaza atat cat este recomandata, uleiurile esentiale nu trebuie sa intre in contact cu ochii, cu fata sau cu alte parti si mucoase sensibile sau deosebit de sensibile. Acestea se impart in trei categorii dupa modul in care se administreaza: intern (bucal, rectal, vaginal), respirator (prin aerosol si inhalatii), cutanat (prin masaje si frectii la nivelul locului dureros). Specialistii si oamenii care raspund pozitiv in fata acestei practici de medicina neconventionala estimeaza o ameliorare a afectiunilor la scurt timp dupa folosirea aromaterapiei.