Acupunctura

2_02Acupunctura este stimularea unor puncte specifice de pe piele implicand metode variate ca aplicarea caldurii pe zonele respective, presiune, laser sau intepare. Traditional acupunctura implica inserarea unor ace sub piele. Este o forma de medicina alternativa si comlementara si este cheia medicinei treditionale Chinezesti. Stimularea diverselor puncte de sub piele corecteaza dezechilibrele de energie chi si curgerea acesteia prin canale numite meridiane. Acupunctura are mari legaturi cu durerile si de aceea este folosita de cele mai multe ori pentru a calma aceste dureri.

acupunctura este un tratament ce consta in inteparea anumitor puncte situate la nivelul pielii, puncte ce se afla de-a lungul unor meridiane energetice care formeaza o retea complexa. Scopul tratamentului prin acupunctura este echilibrarea functionarii organismului. Se urmareste eliminarea urmarilor factorilor ce produc boala, cresterea rezistentei proprii a organismului la imbolnavire, refacerea energiei afectate a diferitelor organe. Ramura a medicinei traditionale chinezesti constand in practicarea de intepaturi cu ace in puncte precise ale suprafetei corpului unui pacient, cu scopul de a vindeca anumite boli sau de a provoca un efect analgezic.

Principiul - S-a demonstrat ca acupunctura elibereaza in sistemul nervos central endorfine (hormoni cu efect analgezic). Mai mult, introducerea de ace, stimuland nervii periferici, ar distrage atentia de la durerea de baza. Dupa medicina traditionala chineza, ki, influxul vital, circula in corp in lungul a 24 meridiane sau linii de inaintare, in legatura unele cu altele. Pe lungimea fiecarui meridian se gasesc punctele-cheie. Ele se impart in 5 categorii:

- punctele de tonificare, al caror rol este de a stimula o functie organica deficitara;

- punctele de dispersie, al caror rol este de a calma o functie organica ce sufera prin exces (hiperfunctie, hipersecretie etc.);

- punctele surse care regleaza;

- punctele de alarma sau punctele Herault, dureroase spontan atunci cand meridianul pe care se gasesc este perturbat;

- punctele de trecere, prin care se scurge energia vitala atunci cand ea se afla in exces intr-un organ.

Acupunctura trateaza pacientul prin inserarea acelor in aceste puncte precise (787 in total). In functie de boala, se stabilesc temperatura acului, unghiul de introducere, miscarea de basculare sau de vibratie a acului in momentul intoducerii lui, rapiditatea introducerii sau retragerii acului, precum si durata de mentinere in aceasta asezare. Unii specialisti in acupunctura chiar recurg la trecerea unui curent electric pentru a stimula deblocarea meridianului.

Acupunctura a devenit subiectul pentru cercetari stiintifice care au ca scop determinarea eficientei sale terapeutice inca din secolul 20. Orice dovada de eficienta a acupuncturii este „variabila si inconsistenta” pentru orice problema.